Boken om mig

Under våren arbetade vi med temat identitet, där eleverna gjorde egna böcker om sig själva. De har berättat sin historia, sina drömmar om framtiden och mycket annat som de vill skriva om i sin bok.

Det har både varit en språkresa men också en resa för dem själva att sätta ord på sina egna tankar, känslor med att komma till ett nytt land och sina drömmar inför framtiden.

bok Jennifer

Eleverna har utformat sina böcker på ett kreativt och personligt sätt. De har bl. a använt gamla böcker som vi fått från Erikshjälpen i Malmö. Vi har också fått gamla tapetböcker från färgaffärer som några har använt för dekoration.

Det har varit viktigt att sätta sin egen prägel på boken och eleverna har arbetat med den både hemma och i skolan. De har arbetat med textil, egna skisser, bilder, foton, målningar, mm.

I slutet av terminen fick alla hålla en muntlig presentation inför klassen, det var både spännande och utmanande för eleverna. Att höra elevernas olika berättelser gav djupa intryck hos oss alla. Det är så berikande att ta del av varandras ursprung och historia och att dela framtidsdrömmar.

Tommy presenterar

Tommy från Kina håller sin muntliga presentation och det var spännande att höra om hans tidigare skola i Kina.

Tommy ville göra något annorlunda, så det blev en bokrulle.

Tommy ville göra något annorlunda, så det blev en bokrulle.

Texterna i utställningen VÅRA NYA UNGA är utdrag från deras berättelser i böckerna.

Seba kom till Sverige i november och på grund av kriget i Syrien har hon hade inte gått i skola de senaste två åren. Hon arbetade istället frivilligt som sjukvårdare för Röda Korset i ett och ett halvt år.

Jag frågade henne vad hon fick göra och hon sa att hon fick göra allt, både att sy och att ge sprutor. Var det inte svårt? Jo i början, men sen kom jag in i det, och jag ville ju bara hjälpa alla, säger Seba.

Idag är hon glad att få vara här i Sverige och tacksam för allt som hon har fått vara med om detta halvår på Mottagningsskolan Mosaik. Strax innan vi slutade skolan sa hon till mig.

Jag kan inte fatta vad mycket jag har gjort. Jag har varit med på utställning, Eurovision, spelat in musik, rappat på stan i en föreställning och mycket annat.

Nu börjar Seba gymnasiet tillsammans med många andra elever som gått på Mosaikskolan. Vi önskar alla en bra fortsättning och att de ska bli väl mottagna på deras nya skolor och att de ska få nya vänner och bygga relationer med svenska ungdomar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s