Utvecklade hjärnor!

För ett tag sedan fick jag och några kollegor ett mail från en tidigare elev.

image

Vi blev glada för det positiva mailet från eleven men samtidigt funderade jag en hel del på vad han menade med att vi utvecklat hans hjärna. Hur utvecklar vi elevernas hjärnor?

Jag tror att relevanta uppgifter som engagerar eleverna får deras hjärnor att jobba. Uppgiften för oss lärare är att lyssna, testa och hitta de utmaningar som stimulerar och skapar nyfikenhet. Hur får vi elever nyfikna att undersöka, experimentera, göra fel och dra egna slutsatser?

Verkliga problemställningar har oftast inte ett givet svar utan ger utrymme till egna värderingar. Det är otroligt spännande att se hur elever börjar tänka och resonera när det inte är frågan om att ha rätt svar utan att ha en egen åsikt och kanske en egen lösning.

Det är viktigt att testa och misslyckas för att snabbt kunna korrigera och få ett lyckat resultat. Jag tänker på hur digitala hjälpmedel är perfekta för att ge elever en möjlighet att ta eget ansvar för en produkt och utveckla den genom att testa och göra om tills de är nöjda.

Till sist är det viktigt att ta tid till reflektioner och feedback. Egentligen borde vi börja använda uttrycket feed forward då vi lärare tillsammans med klassen utvecklar något tillsammans. Då är allas hjärnor på helspänn!

Jag blev inspirerad av att lyssna på Ramsey Musallam som berättar om hans resa som lärare och vad han menar är viktigast för att tända elevens intresse till lärande, lyssna och bli inspirerad du också!

image

Tryck på länken under för att lyssna!

http://https://www.ted.com/talks/ramsey_musallam_3_rules_to_spark_learning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s